School: Inis Meáin (roll number 12339)

Inis Meáin, Co. Galway
Proinsias Ó Dorchaidhe
The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 07_022

The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 07_022

1. (continued from previous page)
    na mháigístrí tamall fada san oileán. Bhí cuid díobh na scoláirí maithe i dtuairim na ndaoine, Bhiodh meas ag na daoine ortha. Bhíodh suidheacáin aca sa sgoil.
  2. Is iad na cinn is mó a deineann dochar do'n talamh ná "braimfhéar". Deineann sé sin an talamh go dona agus ní fhásann na fataí. Deineann an "crúb préacháin" i an " glúnach dearg" dochar do'n talamh freisin.
    Tá leigeas i "gcabóig ruaidh" "meacan na leoín" , nuair a dóthar neantóg duine an suigh a
    tá inntí é leaganint ar an dógad agus imteochaidh an doghadh dhíot. Nuair a bhéad cós duine leónta ta meacan leoín go maith le é do leigheas. Is amhail