School: Inis Meáin (roll number 12339)

Inis Meáin, Co. Galway
Proinsias Ó Dorchaidhe
The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 03_019

The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 03_019

Tá go leor leatheannta áirithe ag na daoine annseo le nósanna áirithe. La crosta na bliana nach bfuil sé ceart gruaigh a baint amach an lá sin. Is ar Dia Luain a bhionn an la cuile sheachtmahain. Nil sé ceart caoirigh a bhéarradh na tosaighe le aon obair nua. Níl sé ceart tosaigheag cuir fataí na femainn a chuir amach na aon muing a bhaint do'n chapall. Deirtear freisin gur é Dia Céadaoin agus Dia Satairn na leateanna is fearr le pósad a deanam. Is iad na leateanna breach saoire a bíodh ann ann sa Earrach lé Féile Brigde, lá Féile Muire, bhionn lá Peadar agus Pol ar an 29ad Meitheamh. Bíonn an spóirt ann an lá sin. Bionn na daoine ag dul go h-Arainn ag an bpiobaire.
    Nóra Ní Chonghaile