School: Inis Meáin (roll number 12339)

Inis Meáin, Co. Galway
Proinsias Ó Dorchaidhe
The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 03_013

The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 03_013

1. (continued from previous page)
    le fághail ann. Nuair a bíonn na daoine ag tabhairt an turais téigheann siad teamcheall seacht n-uaire aagus tugann siad seacht gcloch leo agus le gach "Sé do bheata Mhuire" agus "Ar n-athair" agus "Gloire do'n athair" a deireann siad chaitheann siad cloch uatha no go mbíonn siad raidhte aca ar fad. Annsin teighean siad amach go dtí an tobar agus ólann siad braon do'n uisge agus fágann siad rud eigin na ndiaidh ann. Is iad na rudaí a fhágann siad ann - píosa da n-éadach no dá naipcín nó pingin, caithann siad an pingin sios sa tobar agus ceanglann siad na rudaí do'n eadbean áta ag fás ann. Deirtear gur tug fear cuid do'n uisge as tobar cinn deirge le cur ar na fataí le iad bruith agus na bruithfeadh siad do da mbead siad shíos ó soin. Is é Naomh Isleamáin a luaidhtear le tobar Isleamáin. Níor leigheasadh aon duine aríamh ann. Tugann
    Nóra Ní Conghaile