School: Inis Meáin (roll number 12339)

Inis Meáin, Co. Galway
Proinsias Ó Dorchaidhe
The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 02_044

The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 02_044

1. Lá amháin a raibh Mac Dé ag siubhail bhuail tuirse é agus tháínig an oidhche air, agus bhí sí an gharb. Tháinig se go dtí teach ag iarraidh lóisdín. Dubhairt bean an tighe nach tuib'rfadh sí féin aon bhiadh dhó ach dubhairt an cáilín aimsire go tuibhrfadh sí féin a cuid bidh féin dó. Do chonnuigh bean an tighe istigh é trí oidhche, mar do bhí na h-oidhcheannta go dhona le báistithe agus gála; agus ar feadh na trí n-oidhche sin do bhain sí tuarastal trí ráithe dhé. Tamall in a dhiaidh sin do cailleadh an bhean a bhí sa teach agus do bhíodh an cáilín ag tiubhairt bidh do na muca gach lá. Lá amháin dubhairt fear an-tighe go raibh na muca ag imtheacht as. Dubhairt an cáilin go raibh sí féin ag tiubhairt dóibh mar do bhíodh an bhean. "Acht, nuair a bhéas mé ag tiubhairt bidh dóibh i amáireach, tar