School: Inis Meáin (roll number 12339)

Inis Meáin, Co. Galway
Proinsias Ó Dorchaidhe
The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 02_029

The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 02_029

1. (continued from previous page)
    mórán Gaedilge ag na páistí a bíodh ag dul ar sgoil an t-am sin. Bhí beirt muinteóirí annso fadó agus do bhí Gaedhilge aca chomh maith le aoine duine a bhí san óileán an t-am sin. Do chaith muintéoir amháin aca suas le sgór blianta ins an Oileán fadó agus do bhíodh sé ag ól go minic agus ní taghadh sé ar sgoil gach lá go dtí go mbíodh sé a deich ' chlog.
    Do bhíodh suidheacháin ins an sgoil act ní mor na suidheacháin atá anois ann. Deirtear go raibh an beirt máighistrí a bhí ann in a scoláirí maithe. Do chuala mé go minic nach mbíodh aon mheas ag na daoine ortha go mbíodh siad go h-an-olc leis na páistí. Lá amháin do chuir an máighistrí gasúr ag baint slaite agus is é féin do fuair an céad cuid dhí do chaith muinteóir eile dhá bhliain déag san áit.
    Dara Ó Conghaile.
        1. buildings