School: Inis Meáin (roll number 12339)

Inis Meáin, Co. Galway
Proinsias Ó Dorchaidhe
The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 02_013

The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 02_013

1. (continued from previous page)
    dul gá marbhughadh marach duine leis féin do bhí básuighthe. Do bhí fhíos ag an bhfear annsin go raibh duine leis féin ann agus do bheadh sé marbh marach sin. Bhí fear eile ann agus bhí sé ag bhaint fhataí faoi aill agus chonnaic sé dhá choinín faoi an aill ceann aca ag seinm cheóil le bheidhlín agus ceann eile ag damhsa.
    Dara Ó Conghaile
    31adh Márta 1938
    Do bhí iascairí óga amuigh ar an bhfairrge ag íasgach uair amháin i gcurrach agus do bhí an lá go breagh nuair do chuaidh siad amach. Ach ba ghearr a bhí siad amuigh nuair a tháinig stoirm mhór agus do bhí faitchíos ag teacht orra. Do chonnaic siad go raibh an fhairrge ag éirghe an-mhór agus do bhíodh tonnta móra ag briseadh i agaidh an churraigh go dtí gur ceapadh go mbheadh sí ionntuighthe. Ba gearr gur laguigh stoirm agus go dtáinig siad isteacht i dtír bhíodar go léir fluich ag an
    Dara Ó Conghaile