Scoil: Baile an Tighearna (Ballyhearnay) (uimhir rolla 10819)

Ballyhearny West, Co. Kerry
Partolan Ó Gríbhthín

Ar an leathanach seo

1. Tá líos mór ar bharr cnuic Cúil agus Lios Uí Bhrehon a thugadh na sean daoine air agus tá bóthair fé an dtalamh ag dul ón lios san go dtí lios eile atá san gCaladh.
    Nuair a bhí na Dannair in Éirinn bhí sagart agus a bheirt dhriothár ag rith uatha agus thánadar go dtí an oileán agus dheineadar an lios agus an bóthar fé'n dtalamh chun dul i bfolach ann.
    Bhí beirt shean duine in a gcómhnaidhe i gCúil an uair sin leis agus bhí a fhios aca mar gheall ar an lios agus fuair na Dannair é sin amach agus chuaidh gásradh mór díobh isteach cúca agus thánaig eagla ar an mbeirt agus d'inniseadar gach rud dos na Dannair.
    An oidhche sin chuaidh na Dannair go dtí an lios agus chuaidh beirt nú triúr díobh isteach ann agus d'fhan an chuid eile díobh amuigh agus nuair a thánaig an sagairt agus a bheirt dhriothar do bheireadar ortha agus mharbuigheadar iad agus taréis sin chudadar síos go dtí an beirt shean duine agus mharbhuigheadar iad san go fealltach leis.
    Sgealaidhe: Pádraig Ó Donnchadha, Baile an tSeipéil
    Gairm bheatha: Ag obair i Staisiún an Chábla
    Eibhlín Ní Dhonnchadha
    Chapeltown, Co. Kerry
    Pádraig Ó Donnchadha
    47
    Gairm bheatha
    Oibrí iarnróid (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)