Scoil: Baile an Tighearna (Ballyhearnay) (uimhir rolla 10819)

Baile Uí Thiarnaigh Thiar, Co. Chiarraí
Partolan Ó Gríbhthín

duine acu.
    Bhíodh fáilte ag na daoine rómpa, mar do bhíodh siad ag rinnce nuair a thagadh siad, agus do bhíodh mórán spóirt aca.
    Do bhíodh cóisre in áiteanna eile acht ní bhíodh annso¸ mar ní raibh na cairteanna cliathánacha acu, acht do bhí ceann ag Ridire Ciarraighe.
    B’sin an sean nós pósta a bhí acu, acht do shóinseáileadh é le h-imtheacht aimsire.
  2. Céad blian ó shoin bhí saoghal cruaigh ag muinntear na h-Éireann agus mar sin théigheadh na daoine amach go h-ana luaith ’na saoghal chun slíghe bheatha do dhéanamh agus ní bhíodh siad ach ceithre bliana deug nó mar sin nuair a phósadh siad. Dá mbíodh siad ó’s cionn fiche blian deireadh na daoine go raibh siad ana aosta gan bheith pósta.
    Dá bhfeicfeadh beirt a bhí réidh chun pósadh snag breac ní phósadh siad in aon chor mar ceapadh siad go mbeadh mí rath ortha.
    I dtigh an chailín a phósadh siad an uair sin. Maidin
      1. filíocht