Scoil: Baile an Tighearna (Ballyhearnay) (uimhir rolla 10819)

Baile Uí Thiarnaigh Thiar, Co. Chiarraí
Partolan Ó Gríbhthín

Do mhairbh Stíobhán an fear, agus ní raibh fhios ag aoinne cá raibh sé.
    Cúpla lá 'na dhiaidh sin chuaidh Stíobhán ag iasgaireacht agus d’eirigh stoirm, agus bhriseadh an bhád. Bhí sé ábalta ar snámh agus do snámh sé go dtí an tráigh.
    Nuair a chuaidh sé abhaile bhí a thigh leagtha, agus bhí gach rud goidithe ag a namhaide, agus fuair sé bás leis an ocras. Do chuireadh é in aice le “Carraig Stíobháin” agus sin é an fáth go bhfuil an ainm sin air.
  2. Tá feirm i gCurrach Beag agus ritheann bóthar tríd. Ar an dtaobh theas de’n bhóthair sin tá dhá pháirc ar a dtugtar “Páirc na Sgeach” agus Páirc na nGeatairí, agus ar an dtaobh thuaidh de’n bhóthair sin tá páirc eile ar a dtugtar “Geata Beag”.
    Ar an gcuimín sin in-aice áite ar a nglaodhtar “Tobraid” bhíodh samhail, agus aoinne a bhíodh ag dul treasna an bhóthair sin do chuireadh an samhail ceist air agus b’é an ceist a chuireadh sé ortha ná
    An Comhartha Mór, Co. Chiarraí
    Caitlín Ní Mhurcadha