Scoil: Baile an Tighearna (Ballyhearnay) (uimhir rolla 10819)

Baile Uí Thiarnaigh Thiar, Co. Chiarraí
Partolan Ó Gríbhthín

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    chuadar go dtí an tigh a bhí inaice leó agus dob é sin an tigh in a raibh ceann de’n triúr in a chomhnaidhe agus ní raibh aoinne san dtigh leis.
    Ní rabhadar ann acht leath-uair nuair d’eirigh an stoirm níos measa. Do bhuail teintreach ar an dtigh agus do leag sé é agus do marbhuigheadh an triúr acht níor dheineadh aon díobháil eile san oileán an oidhche sin, buidheachas mór le Dia.
  2. Uair amháin bhí fear darab ainm do Séamus Ó Duibhneacha ‘na chómhnaidhe i bhFiadhach Meadhon agus bhí feirm deas aige le naoi mba. An uair seo bhí sé ag cur báistighe go trom agus thosnuigh an tóirneach agus an teinntreach acht ní rabhadar á dtabhairt fé ndeara acht do lean siad agus bhíodar ag éiríghe níos measa.
    Tar éis tamaill bhí na tóirneacha ag sgreadaigh go h-uabhásach agus bhí na daoine scannradhtha as a n-anamacha agus bhí eagla ortha dul in-aice na teine ná in-aice na ndóirse ar eagla go mbeadh
    1. próisis agus feiniméin
    Eibhlís Ní Loingsigh