Scoil: Baile an Tighearna (Ballyhearnay) (uimhir rolla 10819)

Baile Uí Thiarnaigh Thiar, Co. Chiarraí
Partolan Ó Gríbhthín

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Tháinig sé go dtí an áit céadna geall le seachtmhain na dhiaidh sin acht ní raibh sé ábalta ar an áit d'aimsiú agus d'fág sé an t-ím ann.
    An blian dár gcionn bhí beirt fhear ag baint móna ag an bportach céadna agus fuaireadar é acht ní raibh aon mhaitheas 'san t-ím an uair sin.
    Scríobhnoir:- Eibhlín Ní Loingigh, Currach Mór
    Sgéalaidhe:- Muiris Ó Conchúbhair, Currach Mór
  2. Suas chómh fada le caogad blian ó shoin b'iad na gaibhne na daoine ba mhó cáil tímpeall na háite seo go léir, agus b'é Seán Ó Séaghadh, (Seán Carraig a tugtaí air mar leas ainm, toisg é bheith chómh láidir san) an ceann ba mhó cáil san oileán seo.
    Ní raibh aige acht ceardcha suarach i gCúil mar níor úsáid sé é acht nuair a bhíodh an aimsir fliuch.
    Deirtear nár chuaidh sé isteach riamh lá fuar. 'Sé an obair a bhíodh le déanamh aige ná pící rannaí agus sleaín do dhéanamh agus do dheisiú.
    Ní raibh capaill go ró flúirseach an uair sin agus
    Brighid Ní Chúipéar