Scoil: Baile an Tighearna (Ballyhearnay) (uimhir rolla 10819)

Baile Uí Thiarnaigh Thiar, Co. Chiarraí
Partolan Ó Gríbhthín

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    chrúdhadh acht cé ná raibh aon talamh acu féin chuireadh siad an bhó isteach i bpáirc dhuine eile agus annsan bhíodh aragóint eatortha.
    Sa deire cheannuigh an Ridire an pháirc seo dhóibh agus bhí áthas ortha, agus gach maidean agus tráthnóna bhíodh na mná le feiscint le chéile, agus iad ag crúdhadh na mbó, agus is ó’n rud sin a tugtaí goirtín na gcrúdhadh air.
  2. Fadó bhí ainm fé leith ag gach páirc agus gach carraig, agus Carraig Stíobháin dob eadh ceann acu.
    Is é an fáth a chuir na daoine an ainm sin air ná go raibh fear na chómhnaidhe i nGleann Liaim uair amháin agus bhí an charraig sin ann. Bhíodh an fear sin i gcómhnaidhe ag iasgaireacht tímpeall na carriage sin.
    Áit ana uaigneach do beadh é agus ní raibh aoinne a dul in-aice leis.
    Stíobhán do b’ainm do’n bfear agus lá amháin tháinigh fear go dtí a thigh chun troid ina choinnibh, agus
    An Comhartha Beag, Co. Chiarraí
    Sorcha Ní Cúipéir