Scoil: Baile an Tighearna (Ballyhearnay) (uimhir rolla 10819)

Baile Uí Thiarnaigh Thiar, Co. Chiarraí
Partolan Ó Gríbhthín

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Ní raibh ag na páistí acht leabhar amháin agus bé an ainm a bhí air ná Fostar agus as sin do dheineadar uimhrídheacht. Ní raibh cead ag na páistí aon Ghaedhluinn do labhairt, agus ní bheadh an máighistir sásta da gcloisfeadh sé aon focal Gaedhluinne a labhairt.
    Ní raibh aon bínnsí ins an scoil acht clóchá móra agus bhíodh na páistí ag suidhe ortha agus bhíodh saghas stól ag an máighistear chun a chuid leabhar do choimeád.
    Bhí alán measa acu ar an máigheastar mar níor theastuigheadh uaidh mar págh acht dhá scilling gach ráithe. Do chaith sé seacht mbliana i gCurrach Beag agus lá amháin d'fhág sé na scoláirí agus do chuaidh sé as an oileán agus níor chuala aoinne mar gheall air riamh ó thoin.
  2. Scoil Scairte.
    Tímcheall seacht mbliadhna déag agus trí fichid ó shoin ní raibh aon scoil san oileán seo acht is amhlaidh a tháinig an fear seo darbh ainm dó Diarmuid Ó Laoghaire anoir andheas ó Neidín chun daoine an oileáin do mhuineadh.
    Bhí beagán feasa aige seo agus bhí sé fíor bhocht
        1. foirgnimh