Scoil: Baile an Tighearna (Ballyhearnay) (uimhir rolla 10819)

Baile Uí Thiarnaigh Thiar, Co. Chiarraí
Partolan Ó Gríbhthín

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    agus na cailíní óga tubán uisge agus do chuireadh siad isteach úbhal ins an dtubán uisge, agus do bhíodh siad ag rith tímpeall an tubáin, chun breith ar an ubhal agus chun feuchaint cér bé an chéad duine a gheibheadh an t-ubhal.
  2. Do bhíodh ainmneacha fé leith ag na sean daoine ar na buaibh agus leanann an nós san go dtí indiú
    Sean ainmneacha gaedhealacha a bhíodh acu go leir cur i gcás; Cathaiseach, Macanais; Bricí agus alan eile
    Go haírithe do bhíodh an droch shúil ag daoine áirithe, agus chuireadh siad an droch shúil san ar aon rud a bhain le feirm a gcómharsan. De gnáth is iad na buaibh a tháinig fé chómhacht an droch shuil san. Dá bhríg sin do bhíodh mí rath ar an ainmhidhe.
    Chímíd é sin ó'n sgéal so.
    Tímpeall caogadh blian ó shoin, bhí feari gCurrach Beag dár'b ainm Pádruig Ó Chonaill.