Scoil: Baile an Tighearna (Ballyhearnay) (uimhir rolla 10819)

Baile Uí Thiarnaigh Thiar, Co. Chiarraí
Partolan Ó Gríbhthín

Ar an leathanach seo

1. Tímcheall dhá chéad blian ó shoin bhí fear darb ainm Tomás Ó Conchubhair ‘na chómhnaidhe i gCurrach Beag agus lá amháin bhí sé ag siúbhal ar an dtráigh agus chonnaic sé bosca mór imeasc na bfaighiltreacha .
    Do thóg sé amach é agus bhí sé lán de céir. Ní raibh sé ábalta ar an mbosca do thabhairt abhaile mar bhí sé ró throm acht tháinig ceann de’s na cómharsain agus i dteannta chéile bhí an bheirt aca ábalta ar é thabhairt abhaile.
    Seachtmhain na dhiaidh sin do thosnuigh sé ag deunamh coinnle agus bhíodh píosaí córda aige in ionad bhuaicis. Nodhlaigh na bliana sin ní raibh na daoine ábalta ar aon coinnle d’fághailt agus i rith na h-aimsire sin go léir bhí an fear seo a ndéanamh agus nuair ná raibh na daoine ábalta ar iad d’fághailt do thosnuigh sé á ndíol – cúig cinn ar trí pinginne agus bhí sé ag deunamh go h-ana mhaith ortha.
    Tar éis tamaill bhí easba céire air agus lá amháin chuaidh sé síos go dtí na faighiltreacha agus chonnaic sé bosca
    Eibhlín Ní Dhonnchadha
    An Caol, Co. Chiarraí
    Pádraig Ó Donnchadha
    47
    Gairm bheatha
    Oibrí iarnróid (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)