School: Baile an Tighearna (Ballyhearnay) (roll number 10819)

Baile Uí Thiarnaigh Thiar, Co. Chiarraí
Partolan Ó Gríbhthín

1. Le linn ár sinnsear is mó iad na hainmhidhthe fiadhna a bhí san dtír. Ceann díobh san dob eadh an sionnach. Bhíodar san go hana flúirseach ar fad, agus níl ach foth cheann le feiscint indiú.
    Nuair a bhéarfaí ortha san, coimeádfaí na fionnaí. Bhí leigheas i dteannga an sionnaigh leis. Bainfidís an teanga de’n mhada ruadh mharbh chun é do chun é do chur le tineas éigint agus do bhíodh ceann díobh i ngach ceanntar.
    Bhí tíghearna talmhan ins an nGleann uair amháin agus bhí sgata madraí aige istigh in áit le fallaí árda tímpeall air. Bhí staighre ag dul suas go dtí a bharr ó’n dtaobh amuigh. Oidhche amháin chonnaic an tíghearna sionnach ar a bhárr agus é ag léimrigh agus ag feuchaint ar na madraí. Ní rabhadar ábalta ar é do mharbhú.
    An oidhche a bhí chúghainn chuaidh an Tighearna féin ag faire air, nuair a tháinig sé do chaith sé isteach imeasc na madraí é, agus do stracadar as a chéile é. Do choimeád an tíghearna an teanga. Do leigheas an teanga sin fear le tineas uabhásach in a láimh, agus deirtear go raibh sé tímpeall na h-áite go dtí le fíor déanaighe.
    Bríghid Ní Chúipéar
    Na Tinní Íochtaracha Thoir, Co. Chiarraí