School: Baile an Tighearna (Ballyhearnay) (roll number 10819)

Ballyhearny West, Co. Kerry
Partolan Ó Gríbhthín

Nuair a bhí sé ag fághailt báis, bhí sé ag tabhairt feuchaint brónach ar an ngabhainn.
    Bhí truagh aige dó annsan agus ar an nóuneat san do fuair se bás. Nuair a bhí fhios aige ná raibh an leanbh marbh do thosnaigh sé ag guidhe chun De chun an chú do tabhairt thar nais dó arís.
    Gach lá na diaidh san bhí sé ag dul i mboichte agus níor thosnaigh se ar an ngaibhneacht aon uair eile, 'na dhiaidh san.
  2. Bhí gabha 'na chómhnaidhe ins an gCurrach d'arbh ainm Uilliam O Connaill. Gabha iongantach maith do b'eadh é.
    Bhíodh sé ag obair ó seacht a clog ar maidin go dtí a trí achlog san oidhche. Lá amháin ar a h-aon a chlog sa ló, do tháínig cnag ar an ndoras, do bhí an doras dúnta, mar lá fuar do b'eadh é.
    Do tháinig an cnag níos géire agus dúbhairt an gabha "Isteach leat a dhuin' uasail," agus dúbhairt an duine taobh amuigh de doras
    Eibhlín Ní Mhurchudha
    Coarha More, Co. Kerry