School: Baile an Tighearna (Ballyhearnay) (roll number 10819)

Ballyhearny West, Co. Kerry
Partolan Ó Gríbhthín

1. Chuaidh fear ó'n oileán seo go dtí an Dánmharg agus chuaidh sé go dtí tigh Danair, agus dúbhairt an Danar leis go raibh fhios aige féin gurb Éireannach é mar go n-aithneóchadh sé é le'n a anál.
    Annsan dúbhairt sé le'n Éireannach dul go dtí lios ard i dTeinnibh in Oileán Dairbhre agus go bfaghadh sé luch bán agus rásúr ann.
    Chuaidh an fear agus fuair sé iad díreach mar a dúbhairt an Danar leis agus thug sé thar-nais do'n bhfear iad agus bhí sé ana bhuidheach dó.
    Chuir sé an luch ag beirbhiú, agus nuair a bhí sé beirbhithe thug an Danar cuid de do'n Éireannach agus nuair a bhí sé ithte aige bhí fhios aige ar gach lios in Éirinn 'na raibh ór i bfolach ionnta, agus annsan dúbhairt an Danar leis, "Tá eólas agat anois ar gach áit 'na bfaghfá ór ann.
    "Tá" arsa an t-Éireannach.
    "Anois" arsa an Danar, "Ól cuid d de'n anbhruith (?) seo agus beidh níos mó eólais agat."
    D'ól sé é agus annsan d'imthigh an méid eólais a bhí aige uaidh.
    "Anois" arsa an Danar "Níl aon eólas agat."
    "Níl" arsa an t-Éireannac.
    Annsan dúbhairt an Danar "Ní fhéadfadh mo chuid fola tú bheith ábalta ar na h-áite sin d'aithint ach tabharfaidh mé airigead do dhóthain duit agus
    AT0726: The Oldest on the Farm
    Eibhlís Ní Loingsigh