School: Baile an Tighearna (Ballyhearnay) (roll number 10819)

Ballyhearny West, Co. Kerry
Partolan Ó Gríbhthín

1. Bhí fear in a chómhnaidhe I nDúbh-choille tímcheall céad lian ó thoin agus maidean amháin nuair a chuaidh sé isteach san bpáirc bhí bhó ann nár'b leis féin é agus níorbh leis na cómharsain í.
    Ní raibh sé ábalta ar fághailt amach cé'rb leis í agus maidean lá ar na mháireach do crúdh sé í agus bhí sí abalea ar an rud ba mhó a bhí san dtigh do líónadh.
    Ní raibh bó i gCiarradihe chi mh maith leí agus bh íodh sé otra cuigeann do dhéanamh gach lá, agus lá amháin nuair a bh íodar ag déanamh na cuiginne thánaig ceann des na chómharsain isteach agus bhí sí ag cainnt mar gheall ar an mbó agus nior guide sí beannacht Dé uirthi.
    Ní rabhadar ábalta ar an gcuigeann do chríochn ú agus bhíodar á bhualadh ar feadh an ale acht níorb von mhaitheas é agus san tráthnóna thánaig bean bocht isteach agus dúbhairt sí ná bheadh siad ábalta ar an gcuigeann do dhéanamh mar nár guidh an chómharsa beennacht Dé ar an mbainne agus bhí sé ortha an bhainne do chaitheamh amach mar ní raibh ton mhaitheas ann.
    Maidean lá ar na mhaireach nuair chuaidh an fear amach bhí an bhó imthighte as an bpairc agus ó'n lá san amach ní fair sé ton tuairisg uirthe.

Eibhlín Ní Dhonnchadha
    Baile an tSeipéil