School: Baile an Tighearna (Ballyhearnay) (roll number 10819)

Ballyhearny West, Co. Kerry
Partolan Ó Gríbhthín

ar cuid de's na corpánaibh ní fuaireadar riamh.
    Scriobhnóir:- Brighid Ní Chúipéar, Teinnibh
    Sgéalaídhe:- Pádruig Ó Fáilghe, Currac Beag
  2. Nuair a bhí na riobáilíthe marra ag teacht go Cuan Dairbhre bhí fear in a comhnaidhe i Gleann-Liaim, agus bhí cailín aimsire aige. Maidin amháin bhí sí ag crúd na mbó nuair a chonnaic sí long ag teacht an cuan isteach agus thánaig bád beag ó an long isteach go Tráig Bán. Do chuaidh an chailín i bfolach. Nuair do thánaig an bád i dtír do thánaig dtriúir nú ceatharar d'fearaibh amach as agus bosca mór iarainn aca.
    Do chuadar suas thaobh an chnuic agus an bosca aca (ní raibh aon caoillte i Gleannliam an uair sin) Níor stadadar go dtí gur thánadar go carraig mór agus innaice le sin do chuireadar an bosca. Nuair a bhí an méid sin déanta aca do chuadar tharnais go dtí an long aríst agus amach chun fairrge leó.
    Bhí an cailín ag féachaint ar an obair go léir agus nuair a bhíodar san imthighte do chuaidh sí go dtí an carraig agus do thosnuigh sí ag baint an cré len a lámhaibh do thánaig sí go dtí an bosca agus do osgail sí é
    Eibhlín Ní Donnchadha
    Chapeltown, Co. Kerry