School: Baile an Tighearna (Ballyhearnay) (roll number 10819)

Ballyhearny West, Co. Kerry
Partolan Ó Gríbhthín

1. (continued from previous page)
    Dia Domhnaig. Dúbhairt an gabha nar obairigh sé riamh Dé Domhnaigh acht dúbhairt an fear gur oibrig sé oidhche Satharn isteach go maidin Domhnaig is gur oibrigh sé maidin Luain roimis oidhche Domhnaig a bheith thárt.
    Chómharlaig an fear ciallmhar dó é sin do stop agus do stop sé é. Dheineadh sé lá maith oibre as san amach agus bhí cáil ar fuaid an oileáin idtaobh a chuid oibre agus a mhaitheas agus a shaidhbhreas.
    Sgéalaidhe:- Muiris O'Concubhar, Currach Mór
  2. Bhí gabha ann fadó sa bhlian ocht gceud deug agus a seachtmhodh seacht. Bhí sé na chomhnaidhe ig Currach Mór i bpairc ar a dtugtar Garraí na Ceárdchan.
    Con ó Seaghdha do b'ainm dó. Gabha ana mhaith chun rudaí do dheánamh do b'eadh é.
    Lá amháin bhí sé ag deanamh claidheamh do dhuine eile agus tháinig an chú isteach agus bhí fuil béir ar an gcú.
    Nuair a chonnaic an ghabha é sin cheap sé go raibh a mhac marbh agus do chaith sé a chlaidheamh leis agus do mhairbh sé é.
    Caitlín Ní Mhurchadha
    Coarha More, Co. Kerry