School: Baile an Tighearna (Ballyhearnay) (roll number 10819)

Ballyhearny West, Co. Kerry
Partolan Ó Gríbhthín

1. (continued from previous page)
    chuige agus dúbhairt fear a tíghe gur tháinig ceann de's na cómharsanaibh isteach agus diarr an fear eile air ar las sé a phíopa. Dúbhairt fear a tíghe gur las. Annsan bhí an sgéal go léir acu agus bhí fhos acu gur ghoid an fear eile an tím uaidh agus cuireadh sé an salainn sa mheidir gach uair eile a thagadh sé isteach.
    Eibhlis Ní Loingsig
    Currach Mór
  2. Fadó nuair ná raibh na h-uachtarlain chomh flúireach agus atáid anois deunadh gach aoinne a chuid féin d'uime, agus bhíodh mórán piseóga ar siubhal acu lá na cuigine.
    Dá dtiocfaidh aoinne isteach agus bean a' tíghe ag deunamh na cuigine cuirfeadh sí d'fiachaibh air greas do bhualadh ar an gcuigean ar eagla go nguidfeadh sé an t-ím. Dá dtiochfadh fear isteach chun a phíopa do dheargadh cuireadh bean a' tíghe roinnt salainn isteach sa bhainne mar deirtí ná féadfaí an t-ím a ghuid annsan.
    Bhí fear ann uair amháin agus bhíodh sé i gcómhnaidhe ag guid ime mar sin. Níorbh aon mhaitheas an t-ím go léir dó agus chuir se isteach i mbosca é agus chuir sé fé'n dtalamh i bportach é.
    Eibhlín Ní Loingsigh
    Coarha More, Co. Kerry