School: Baile an Tighearna (Ballyhearnay) (roll number 10819)

Ballyhearny West, Co. Kerry
Partolan Ó Gríbhthín

1. Is minic a chídhfimíd ardáin beaga i lár páirceanna, 'sé an ainm a thugaimíd ortha ná liosanna. Tá na liosanna san go flúirseach i gCiarraidhe, agus mar sin tá cúpla in Oileán Dairbhre.
    Tá ceann díobh i mBaile an Tíghearna agus tráthnóna amháin bhí fear ag dul treasna na páirce go bhfuil an lios sin ann, agus do chualaidh sé ceól deas binn, agus do stad sé chun éisteacht leis.
    Do stad an cheól tar éis tamaill, agus do chuaidh an fear abhaile, agus chuaidh sé 'na chodhladh go luath an oidhche sin. D'eirigh sé breóidhte agus fuair sé bás i rith an lae 'na dhiaidh sin.
    Dúbhairt na daoine gur thóg na sidheoga é, agus dúbhairt daoine eile gurbh amhlaidh a mhairbh sé é fein.
    Scríobhnoir:- Eibhlín Ní Mhurchadha, Currach Mór
    Sgéalaidhe:- Máire Ní Mhurchada, Cúil