Scoil: Baile an Tighearna (Ballyhearnay) (uimhir rolla 10819)

Ballyhearny West, Co. Kerry
Partolan Ó Gríbhthín

agus bhí sé lán de ór.
    Dúbhairt sí len a bheirt driothár mar gheall ar an mbosca agus oidhche amháin do thógadar an bosca go háit eile agus níor chuaidh an cailín ag obair ó thoin amach. Do chualaidh a mháighistir mar gheall ar an tór agus oidhche amháin do thóg sé a gunna agus do thánaig sé ar an dtriúr díobh agus do mhairbh sé iad go fealltach.
    Do thóg sé an tór go léir acht ní raibh sé aige i bhfad mar do fuair sé bás agus ón lá san go dtí indiu tugtar Gort an Áir ar an bpáirc in a marbh sé an triúr.
  2. Bhí daoine bochta ó Churrach Beag ar an dtaobh thiar de'n oileáin ag iasgacht chun slíghe bheatha a bhaint amach dóibh féin oidhche amháin agus bhíodar ar feadh tamall ag iasgacht nuair a chualadar glór beag agus d'féachadar 'na d'tímcheall agus connacadar bean agus éadach dubh uirthe agus dúbhairt sí go raibh nuadhacht maith aice dóibh.
    D'iarradar uirthe cad a b'eadh é agus
    Eibhlín Ní Loingsigh