Scoil: Baile an Tighearna (Ballyhearnay) (uimhir rolla 10819)

Baile Uí Thiarnaigh Thiar, Co. Chiarraí
Partolan Ó Gríbhthín

1. Ag deunamh ime.
    Fadó bhíodh piseóga ag baint le gach nídh agus mar sin bhíodh piseóga mar gheall ar deunamh ime.
    Deirtear nuair a bhíodh siad ag deunamh cuigine, agus nuair a chídhfeadh siad bean ruadh ag gabháil thar bhóthar ní dheineadh siad in aon chor é.
    Nuair a thagadh aoinne isteach agus bean a' tíghe ag deunamh cuigine, agus ná buailfeadh sé greas deirtí go mbíodh ím na cuigine tógtha aige.
    Tímpeall fiche blian ó thoin nó mar sin bhí fear 'na chómhnaidhe i gCúil agus lá amháin bhí sé ag deunamh cuigine agus tháinigh fear isteach an doras chuige.
    Bhíodar ag cainnt ar feadh tamaill maith, agus annsan do las an fear a phíopa agus chuaidh sé amach.
    Bhí fear a' tíghe ag deunamh na cuigine ar a dhícheall ar feadh i bfad, agus ní raibh sé ábalta ar é chríochnúghadh.
    Annsan tháinigh duine eile isteach agus dúbhairt fear a' tíghe leis ná raibh sé ábalta ar an gcuigean do deunamh.
    Bhí fhios ag fear a' tíghe annsan gurb amhlaidh a ghoid an stróinséar an tím agus gach uair eile a bhí sé ag deunamh
    Caitlín Ní Mhurcadha
    An Comhartha Mór, Co. Chiarraí