Scoil: Baile an Tighearna (Ballyhearnay) (uimhir rolla 10819)

Baile Uí Thiarnaigh Thiar, Co. Chiarraí
Partolan Ó Gríbhthín

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Ní raibh fhios aige cad le déanamh mar do do raghadh sé ró fhada shíos dá leigfeadh sé an srian leis.
    Chonnaic cómharsa é agus do glaoidh sé ar a Séamus Gabha. Rug Séamus an srian ó'n mbuachaill agus do ceangail sé tímpall cosa an chapaill é ar slíghe éiginn agus niorbh' fhada gur tarraing sé amach é.
    Bhí cáil ar an ngabhainn 'na dhiaidh san mór tímpeall UIbh Ráthaigh agus ba ór an cailleamhaint é nuair a fuair sé bás.
    Sgéalaidhe:- Seán Ó Murchadha, Teinnibh
  2. Bhí mórán gaibhne san Oileán fadó agus fir láidre do beadh iad go léir.
    Bhí gabha 'na chómhnaidhe i gCurrach Mór uair amhain geall le dhá cheud go leith bliain ó shoin ar a dtugtaí Dómhnall Gabha. Fear maith láidir a bheadh é agus bhí sé an ana mhaith cun gaibhneacht a dhéanamh agus dheineadh sé rannaí agus pící sroinnineacha ceachta sleaín, corráin agus bonnaí rotha, agus cuireadh sé na bonnaí ar rothaibh leis agus dheineadh sé mórán gur deacair iad do dheánamh as iarrainn in a aonar
    Eibhlís Ní Loingsigh
    An Comhartha Mór, Co. Chiarraí