Scoil: Baile an Tighearna (Ballyhearnay) (uimhir rolla 10819)

Baile Uí Thiarnaigh Thiar, Co. Chiarraí
Partolan Ó Gríbhthín

Ar an leathanach seo

1. Bhí bean ann fadó agus bhí sí ‘na cómhnaidhe i gCarraig na mBocht in-aice le Cúil. Bhí sí ‘na cómhnaidhe i dtigín beag déanta le h-adhmad agus díon tuighe air.
    Fuair a céile bás leis an ocras agus d’fág sé beirt leanbhaí beaga ‘na dhiaidh. Bhíodar ana bhocht agus ní raibh aon rud le n-ithe acu acht ceathrú mine a fuaireadar gach seachtmhain agus ar sin a bhíodar ag maireachtaint.
    Ní raibh a dhóthain le n-ithe acu, agus mar sin fuair ceann acu bás leis an ocras, agus ní raibh aon airigead acu agus do chuir an máthair an leanbh isteach i mbosca agus do chuir sí é i nGealamhnach i bpáirc i gCúil.
    Is amhlaidh gur chuir sí an leanbh san i gCealamhnach i gan fhios na gcómharsan chun go bhfaighfeadh sí an ceathramhadh cloiche mine. Do fuaireadar an min cúpla uair ‘na dhiaidh sin, agus tar éis tamaill
    1. am
    Caitlín Ní Mhurcadha