Scoil: Baile an Tighearna (Ballyhearnay) (uimhir rolla 10819)

Baile Uí Thiarnaigh Thiar, Co. Chiarraí
Partolan Ó Gríbhthín

Ar an leathanach seo

1. De réir na sean daoine bí roint maith filí san oileán seo fadó agus deireann siad leis go rabhadar ag deanamh filídheachta gach lá nách mór. Bhí file binn i gCuíl Sean Ó Murchudha dobainm dó. Bhí sé ag deánamh píosaí le linn a oíge agus nuair dfás sé suas bhí sé ana maith chun iad do dhéanamh.
    Gach oidhche do taghadh triúr eile go dtí a thig ag deánamh filiadhachta ag cáineadh de gnáth daoine an oileái agus á sgrí ar slinnthe. Sin é an baint siar amháin a bhí air - ní -leigfeadhsé aoine thart gan píosa do deanamh ortha. Dá bhrígh sin do loit sé é feín agus níor coimeád aoine a piosaí filídheachta.
    Bhí baintreach bocht na cómhnaidhe inaice leis ní raibh aice acht bothaínín suarach ar thaobh an bhóthair. Do dhein sé píosa mar gheall ar an mbothán.
    Nuair a cualadh an bhean é bhí sí ar buille agus cuaidh sí go dtí a doras ar a dhá ghluín á mhallachtú. Seachtmhain na dhiaidh sin deirig sé breóite agus fuair sé bás ar aois a 64 blian

Sorcha Ní Chúipéir
    Teinnibh