School: Baile an Tighearna (Ballyhearnay) (roll number 10819)

Baile Uí Thiarnaigh Thiar, Co. Chiarraí
Partolan Ó Gríbhthín

1. (continued from previous page)
    Do chuaidh siad, agus do rith gioraidhe ós a gcomhair amach agus cheapadar go raibh sé aca. Do chuardaig siad gach áit acht níor fuair siad é, agus thánadar abhaile leis an scéal.
    Bhí dhá taidhreamh aice arís mar gheall air agus ceap sí go dtéidhead sí féin go dtí an áit chun é do mharcáil acht do rith luch ós a chíonn san oidhche nuair a bhí sí na codhladh, agus níor eirigh sí riamh ó’n lá san, go dtí go bhfuair sí bás mar bhí sí mairtrithe.
    Deireann daoine go bhfuil an t-ór i bhfolach ann fós, mar níor fuair aoinne é.
  2. Uair amháin do bhí triúr driotháireacha na gcómhnaidhe san oileán seo, agus do chuaidh ceann aca go dtí Tráighlí agus bhí sé na táiliúr ann agus d’fhan an bheirt eile san oileán.
    Oidhche amháin do bhí taidhreamh ag an dtáiliúr. Cheap sé gur thánaig fear chun é d’fheiscint agus go ndúbhairt sé leis dul go dtí Oileán Dairbhre agus a bheirt driotháir do
    Máire Ní Néill
    Na Tinní Íochtaracha Thoir, Co. Chiarraí