School: Gort an Choirce (roll number 11815)

Gort an Choirce, Co. Donegal
Séamus Mac Giolla Easbuic

1. (continued from previous page)
    cleasanna. Chuirtí tús ar na cleasanna de ghnáthach le dóghadh na lánamhaneach. Chuirtí leac sa teine go mbíodh sí dearg sin no sguabfaidh anghríosach an teallach. Annsin chuirfidh dhá cnó ar an leic agus chuirfidh ainm ar ach ceann. Ainm buachalla ar cheann agus ainm cailin ar an cheann eile. Cailín agus buachaill a bhíodh a suirighe le n-a chéile a bhíodh ionnta. Nuair a bhíodh na cnónai teith agus toit a teacht asta chuirfidh deallán agus lasfaidh an ghal a bhí teacht asta.
    le h-oibread an bhladhaire thoisigheadh na cnónaí a bhogadh i n-amanna i n-aice a chéile agus bhi sin i n-a thuar go bpósfaidh an lánamhain; i n-amanna eile ar shiubhal uadh n-a chéile agus bhi siad le sgaramhaint. Cor uair ni bhogadh aon ceann de na cnónaí agus bhí an lanamhain neamh-conghantach i n-a chéile. Cor uair eile bhogadh ceann