Scoil: Baile an Tighearna (Ballyhearnay) (uimhir rolla 10819)

Baile Uí Thiarnaigh Thiar, Co. Chiarraí
Partolan Ó Gríbhthín

1. Sgeul beanuighthe.
    Tímpeall céud blian ó shoin chuaidh ceatharr ban ó'n oileán go dtí Cill Áirne chun cainnte leis an Easbuig mar gheall ar rud éiginn agus bhí bean darb Máire Ní Churráin ó Churrach Beag na measg.
    Nuair a shroiseadar an tigh ní raibh an Easbog rómpa acht ní rabhadar ann i bhfad nuair a tháinig sé agus chuadar isteach i seómra agus do chúlaig gach pictiúr a bhí san seómra nuair a chuadar isteach.
    Tháinig iongnadh ar an Easbog agus do órduigh se dóibh dul amach agus teacht isteach arís na duine is na duine.
    Chuaidh triúr díobh isteach acht níor thárladh aon rud go dtí gur chuaidh an bean dar'b ainm Máire Ní Churráin isteach agus chúlaig na pictiúiri arís agus annsan bhí fhios ag na daoine agus ag an Easbog gur duine Naomhtha
    Eibhlín Ní Dhonnchadha
    An Caol, Co. Chiarraí