Scoil: Baile an Tighearna (Ballyhearnay) (uimhir rolla 10819)

Baile Uí Thiarnaigh Thiar, Co. Chiarraí
Partolan Ó Gríbhthín

sgéal go léir dóibh.
    Bhí áthrach eile sa chuan agus chualadh sí mar gheall ar an dtúbhairt. Chuaidh siad amach maidin amáireach agus ní raibh sí ábalta ar an long d’fághailt ar feadh a bhfad.
    Fuaireadh é ar an dtaobh thuaidh de na Bloscaidí agus nuair a chonnaic an bheirt fhear an t-áthrach ag teacht cúcha bhí árd áthas ortha mar ní raibh fhios aca i rith na hoidhche cá rabhadar ag dul agus cheap siad gach nóiment go mbuailfí i gcoinnibh na bhfailltreacha iad.
    Bhíodar lag le heagla agus le h-ocras ó an lá roimis sin mar ní raibh aon solus acu cun an long do chuardach feuchaint a bhfaghfhadh siad aon biadh.
    Thóg an long eile iad go Cuan Corcaighe. Taréis sin do lorgeadar airgead ó na daoine gur leó an t-áthrach, agus sa deire béigeann dóibh dul ó’s chomhair an breithimh i mB’l’A’Cliath.
    Sorcha Ní Chúipéir
    Na Tinní Íochtaracha Thoir, Co. Chiarraí