School: Bárdínse (roll number 12399)

Barr Duínse, Co. Cork
Cáit, Bean Uí Riórdáin

1. Sgéal Grínn
    Bhí bean ann fadó agus d'oir di go mbeannóchadh na misinéirí córda naomh Proinnséis di agus d'iarr sí ar chailín an tíghe an córda a bhreith léi chun é a beannúghadh. Dubhairt an chailín ná béarfadh mar go raibh sé salach agus go dtabharfhadh an chórda salach san náire dhi féin. D'imthigh an cailín léi ag déanamh a cuid oibre agus an céad uair eile a tháinigh sí cun an dorais do chonnaic sí an cúbhrán bán ag éirighe a sáspan a bhí ar an dteine. D'fiafruigh an chailín di "Airiú a mháthair mhóir cad tá sa t-sáspan" "Airiú a Mháire a laogh tá Proinsséis ar friochaigh ann." arsan t-seana mháthair.
    Máire Ní Dhuinnín na Milíní.
    Fuaras an sgéal seo thuas óm' sheana mháthair Síle Bean Uí Loinghsigh atá na cómhnuidhe ar na Milíní.
    Aos:- 65
    Máire Ní Dhuinnín