Scoil: Bárdínse (uimhir rolla 12399)

Barr Duínse, Co. Cork
Cáit, Bean Uí Riórdáin

1. Mo Cheantar Féin
    'Sé an ainm atá ar an mbaile ina bhfuilimse am chómhnuidhe ná an Screathan i bparóiste Bhaile-Mhuirne i Músgraidhe Uí Fhloinn i gConntae Chorcaighe. Tá cheithre tighthe déag feirmeóra ar an mbaile seo nó ainm feirmeóra ortha agus tá tig fir oibre ann leis ach níl aoinne 'na chomhnuidhe ann anois. Bhí trí líon tighthe déag in aon chlós amháin tráth agus is minic a bhíodh achrann agus cur tré chéile 'na measg agus chuaidh a lán daoine óga go h-Aimeirice nuair ná bhíodh aon ghnó sa bhaile dóibh.
    'Sé an chúis gur tugadh an ainm sin ar Screathan ná go mbíodh mórán chloch ann agus ní fhéadfaidís aon cheachta d'oibriúghadh ann agus is é an chóir oibre a bhíodh acu ná srathair fada chun ualaighe do tharraingt. Taréis tamaill fuaradar
    Screathan na nGabhann, Co. Cork
    Siobhán Ní Luasa