Scoil: Bárdínse (uimhir rolla 12399)

Barr Duínse, Co. Chorcaí
Cáit, Bean Uí Riórdáin

Ar an leathanach seo

1. Bhí duine-uasal ann fadó agus bhí buachaill aimsire aige agus bhíodh port feaduigheala aige de ló is d'oidhche ach an fhaid a bhíodh sé 'na chodhladh agus bhíodh gach port a bhí aige cómh bínn le smólach. Sa deire thug an duine-uasal fé ndeara é agus dubhairt sé leis gur suairc an saoghal a bhí aige seachas é féin
    "Cad é an taobh go ndéarfá é sin" arsa'n buachaill "ná caithimse bheith ag obair agus ní gadh dhuit-se ach suidhe agus eiríghe agus luighe agus déanamh fé mar is maith leat. "Shamhluigheas" arsan duine-uasal "ná fuil aon t-saghas ruda ag déanamh buartha dhuit mar tá
    Tomás Ó Mulláin
    Screathan na nGabhann, Co. Chorcaí