Scoil: Bárdínse (uimhir rolla 12399)

Barr Duínse, Co. Chorcaí
Cáit, Bean Uí Riórdáin

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    trucailí agus d'oibríghidís iad san ar na bóithre. D'fhágaidís na trucailí taobh thall de Dhroichead Mhathghamhna mar ní bhíodh aon ghnó acu dóibh sa bhfeirm.
    Tighthe cínn tuighe a bhíodh ag gach duine agus bothán beag cínn tuíghe dos na ba agus dos na muca. Tá alán des na sean daoine tar éis bháis ach tá beirt acu na mbeathaidh fós agus tá an Ghaedhilg go bínn acu agus labhrann siad í i gcómhnuidhe.
    Diarmuid Ó Tuama agus Donnchadh Ó Cróinín an bheirt sin go bhfuilim ag tagairt dóibh.
    Do luadhadh ainm an Sgreithin in amhrán a deineadh do Sgoil Bhárr d'Ínse. Tá talamh chruaidh torthamhail ann ach tá sé lán de mhion chlocha. Níl aon abha ar an mbaile ach tá géug beag de'n t-Solán a éirígheann ins na Coimíní sa taobh siar de'n Screathan.
    Screathan na nGabhann, Co. Chorcaí
    Siobhán Ní Luasa