School: Bárdínse (roll number 12399)

Barr Duínse, Co. Cork
Cáit, Bean Uí Riórdáin

1. Bhí bacach ann uair agus Micilín Pheaid do b'ainim do. Bhíodh asailín beag dubh aige chun é iomchar ó áit go h-áit. Bhíodh a chuir éadaigh aige istigh i máilín agus bhíodh an máilín curtha go deas slachtmhar fé'n ialait a bhíodh aige ar an asailín.
    Lá amháin bhí sé ag taisteal trí chasán cúmhang a bhí idir cró bó agus an chlós aoiligh. Chonnaic sé bacach mór liath ag teacht 'na choinnibh agus nuair a casadh ar a chéile iad cad a dhein an bacach liath ach an bacach eile do chaitheamh de'n asal ar bhior a chinn isteach igclós mhúnlaigh a bhí ann. Fuair sé a leithéid d'anaithe gur b'ar éigin a fhéad sé éirighe.
    Bhíodh an bacach
    Nóra Ní Luasa