Scoil: Baile an Tighearna (Ballyhearnay) (uimhir rolla 10819)

Ballyhearny West, Co. Kerry
Partolan Ó Gríbhthín

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    scríobhnóireacht béarla, agus uimhriocht agus roinnt Teagasc Críostaidhe ach ní foghluimuightí aon Gaedhlainn an uair sin.
    Bhí cúpla leabhar ag Diarmuid agus thugadh sé iad dos na páistí ar feadh an lae. Bhíodh siad ag scrí agus ag deunamh uimhriochta ar na slinnte.
    D'fan Diarmuid i gCurrach Beag ar feadh i bhfad agus annsan chuaidh sé go Cúil agus mar sin leis timpeall an oileáin agus choimeadadh daoine daoine gach tíghe é san oidhche nuair a thagadh sé chucha mar nuair a fhanadh sé i dtigh bhíodh páistí an tíghe sin ag foghluim uaidh.
    Nuair a bhí sé aosta chuaidh sé go dtí tigh a charad i gCurrach Beag agus d'fan sé ann go deire a shaoghail.
  2. Seana- chéard.
    Ós cionn céad blian ó thoin bhí fear na chómhnaidhe i gCurrach Beag agus Seán Ó Murchúdha an ainm a bhí air. Ní raibh aon feirm aige acht tigh beag agus nuair ná raibh aon íle annso is minic a dhein sé coinnle.
    Lá amháin bhí sé ag baint móna agus bhí triúr eile na theannta agus do chonnacadar bairrle amuich sa bhfairrge
    Máire de Burton
    Tinnies Lower East, Co. Kerry