School: Scoil Mhic Dara Naofa, An Cheathrú Rua

An Cheathrú Rua, Co. Galway
Mícheál Ó Nualláin

1. (continued from previous page)
    mharbhuightear íád. Sé'n sprat an baoite is feárr le'n aghaidh. Tá an sprat go h-an mhaith le- haghaidh láímhíneach freisin. Beirtear air imbárr uisge le bradóíg nó le cisóíg. Sí iascach an bhralaigh (?) a thugtar air. Gabhlóg a bhíos aca dhá íascach. Bíonn dorugha fhada aca agus piléar lúaidhe nó cloch ar a bhárr. Fághann síád slám fíanígh de mhuing nó de rioball capaill agus ceangluightear ar a mbárr an dorugha le snáthadh dubh é ionnus nach bhfeicfidh an brame an dorugha. Cluduightear na dubháin freisin síos go dtí an cháma. Bíonn dhá dhúbhán air, ceánn ar gach taobh. Scaoiltear an dorugha síos le tóin an bháid. Ar ncoire a bhíonn síád ós cíonn mulláin doimhne is iondúala an brame a bheith. Ní dhéantar mórán úsáide dhe úr ináit ar bith mar ní ghlacann sé an salann ar chor ar bith. Tá sé clúduighthe ar fad le eiteíocha géara ar a
    Colm Ó Flaithbheartaigh