School: Scoil Mhic Dara Naofa, An Cheathrú Rua

An Cheathrú Rua, Co. Galway
Mícheál Ó Nualláin

1. Tá sé ráidhte gur leath duine agus leath bric í an mhaighdean mhara. Tá an leath thosaigh ina dhuine agus an leath dheire ina breac. Bíonn sí amach faoi na carraigeachaí doimhne. Marbhuigheann sí iasg na fairrge agus iththean sí iad.
    Bhí fear fadó ann agus rug sé uirthi. Thug sé leis abhaile í agus chóinnigh sé í. Bíonn cochúl faoí na múinéal agus sén t-ainm a thugtar air ná an mhéadh-chóchuil. Bhain se an cochúl de agus chúir sé an cochúl i bhfalach faoí an rata. Deir siad nuair a baintear an cóchul de go n-iompochadh sí ina bean. Bhí sí bliain san teach nuair a chonnaic
    Beartla Ó Súilleabháin