School: Scoil Mhic Dara Naofa, An Cheathrú Rua

An Cheathrú Rua, Co. Galway
Mícheál Ó Nualláin

1. Má tá breac air sa bhfairrge a bhfuil beartuigheacht, cleasaidheacht agus diabhlaidheacht ag baint leis ó nádúr 'sé an lannach é.
    Sa gcéad chur síos níl aon (?) bfairrge atá andhon é féína chothú chómh fada ar an bhíor-uisce leis. Sa dára cás, níl sé baoghal a bheith chómh h-éasca a mharbhúghadh lé dorúgha agus lé spilléid leó ach oiread. Sé an thram is mó a ghníos speireadh air! Ach fághann sé an ceánn is feárr ortha sin féín. Is minic go gcurtar eangach ar chluiche aca. Nuair a bhíos aca go bhfuil siad sáinighthe cruithnuigheann siad lé chéíle ar an bpoinnte boise. Toghann siad treóraidhe lé na dtabhairt as an anachain. Tugann an cinnire seo ordú dhóib. Annsin nuair a bhíos ag cint air, tugann sé tseift dheireannach a bhíos aige a oibriú. Sé sin lé rádh tugann sé aon léím oscardha amháin. Sé an cinnire an chéad cheann a chuireas é féin sangámh(?)
    Pádhraic Ó Máille