School: Scoil Mhic Dara Naofa, An Cheathrú Rua

An Cheathrú Rua, Co. Galway
Mícheál Ó Nualláin

1. Is breac é an smugairle róin nach bhfuil fhios ag aon duine cá gcomh nuigheann sé. Is ionduail gur isteach in aice na trágha a chothuigheann sé. Is ins an bhfóghmhar a bhíos sé in an shéasúr. Nuair a bhíos sé in an shéasúr éirigheann sé idir dhá uisge. Lá breagh sa bhfoghmhar ní iongantas ar bith na céadta aca bheith le feiceál annseo agus ansiúd ar an trágha. Ní breac é an smugairle róin an ndéantar aon úsáid dhe le haghaidh nigh ar bith. Ar an áibhar sin ní thóigtear iad. Níl aon iosamhlacht ag an smugairle róin le aon breac eile sa bhfairrge.