School: Scoil Mhic Dara Naofa, An Cheathrú Rua

An Cheathrú Rua, Co. Galway
Mícheál Ó Nualláin

1. (continued from previous page)
    sgáíle sin sgannruigheann sé agus tagann sé aníos ina mhéalltracha go bárr uisge. Annsin ionnsuigheann na h-éanlaith é agus baineann síád an mhóthú as. Tagann na h-íásgairí agus tóígeann síad le bradóíg an síol le h-aghaidh baoite láímhíneach. Ó Beáltaine go Samhain a bhíonn sé ina shéasúr.
  2. Is breac í an chráidhfisg atá an chosamhail leis an bportán. Is de threibh an éísg slioganaigh iseadh í. Tá dhá chineál aca ann an chráidhfisg ghliomach agus an chráidhfisg phortán. Breac beag é an chráídhfisg phortán, níl sé mórán níos mó ná an portán is mó ar bith. Is iondúail gur bhfíor íochtar an chladaigh a fhaightear
    Colm Ó Flaithbheartaigh