Scoil: Inis Meáin (uimhir rolla 12339)

Inis Meáin, Co. na Gaillimhe
Proinsias Ó Dorchaidhe
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 09_029

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 09_029

Ar an leathanach seo

1. Chualadh mé scéal i dtaobh trúir fear as an oileán seo bhuaidh rása i Árainn bliadhain o shoin. Bhí trí mhíle le rith acha agus thug síad an dhuais abhaile leó. Do b'íad an trúir íad na Miceal Ó Congaile, Máirtín Ó Fáthartaig agus Máirtín Ó Fáthartaig. Bhí rásaí eile san oileán seo freisin agus bhuaidh muinntir an oileán seo íad.Úair amháin san oileán seo chuaidh trúir fear amach chuig Steamer a bhí amhuigh ins an bhfhairrighe san taobh o dheas, ag iasgach. Ag iarraidh iasg beag uirtí le h-aghaid a gcuid spilléid a bhaoidhteáil a bhí síad. Dimtigheadar amach i n-am dinnéir agus ag tarraingt air am an tráthnóna a tháinig cheó agus nuair a bhí an tráthnóna tuitthe bhí an ceó níos láidre. Deir síad féin nuair a cheap síad go raibh