Scoil: Inis Meáin (uimhir rolla 12339)

Inis Meáin, Co. na Gaillimhe
Proinsias Ó Dorchaidhe
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 09_018

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 09_018

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    bhíonn acha le na n-aghaidh na snát. Fághann sé an snáth ó olann na carrach. Tá túirne ins gach teach san oileán agus leis sin sníomhann na an t-olann. Ní caitheann na daoine aon éadaighe speisialta ag Teampall san oileán seo, ach amháin na h-éadaigh a bhíos ortha Dia Domnaigh, acht chuireann na mná cótaí air a gcinn. Nuair a bhíos bean ag dul ag posadh bíonn culaith dheas uirthí.
  2. Ta go leór ainmneacha ag mo athair ar an bhfeirim ag baile. Seo chuid ach, "Gort an uisce" mar go mbíonn uisce ann go minich. "Gort an arbhair", mar gurbh arbhair a bhíodh churta ann san t-Sean aimsir. "Gort caone", mar tá go leór caonach ag fás i dteannta fhéir ann.
    "An bhuaile gamhann mar ní chuirtí aon