Scoil: Inis Meáin (uimhir rolla 12339)

Inis Meáin, Co. na Gaillimhe
Proinsias Ó Dorchaidhe
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 06_041

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 06_041

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    bhróige go raibh sé cam. Dubhairt sé go ndéanfhadh, acht dhubhairt sé cé an t-láille. Thug an feilméara leath choroin as an oibair. Nuair a fuair an caibléara an leath choróin séard a rinne sé a ghabháil amach ag ól. Is gearr a siubhail an feilméara arís go dtáinig sé ar ais. Dubhairt sé go raibh táirne a gá'il thridh a chois ins nbuathais agus go mba cheart dhó é a bhárradh. Thug sé giní dhó as sin a dhéanamh. Ghlac an caibléara buidheachas annsin agus dubhairt sé go ndeanfhadh sé gach rud a d'iarrfhadh sé air. Tá go maith a dubhairt an feilméara. Ní iarraidh mé aon rud ort acht má fhágann tú do chuid talamh agam. "Deamhan baoghal ort" a deir a caibléara. Diarr an feilméara air a sgríobadh a chuid fola nach gcuirfheadh sé as a chuid talamhna é agus rinne an caibléara sin le toil. B'éard a bhí sa caibléara sin Cromall. Bliadhanta na dhiaidh sin nuair a bhí Cromall ag seoladh na ndaoine as Éirinn agus á marbhú. Tháinig sé go dtí an
    Micil Ó Fáthartaigh