Scoil: Inis Meáin (uimhir rolla 12339)

Inis Meáin, Co. na Gaillimhe
Proinsias Ó Dorchaidhe
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 03_041

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 03_041

1. 28adh deireadh foghmhair 1938
    Bhi bean fado ann agus bhí cailin amhain aice. Aon la amáin cuaidh an cailín beag go dti an tobar agus céard a bead tíos ann acht sideog, D'fiafuaigh an sideog dhí cá raibh sí ag dul agus dubhairt si go raib si ag dul ag carraidh buidead uisce dá máthair. Líon an cailin an buicead agus d'imtigh leithe abaile agus dubairt sí le na máthair go raibh sideog tíos ins an tobar rompa. Lá ar na mbarach cuaidh an cailin síos agus tug si lei an buicéad arist agus nuair cuaid sí sios bhí an sideog thios ann roimpa arist. D'fiarfruigh sideog dhí cá raibh sí ag dul. Dubairt si go raibh sí ag dul a iarraidh búicead eile uisce. Leim an sideog amach agus uirthe Imtig leat anois agus ni bfuigir aon ouir uisce" a deir an sídeog leis an gcailín. Dubairt sí go bfuigeadh agus nuair a bí sí dá lionadh caith an sideog isteach
    Brighid Ní Mheachair
    Ceathrú an Lisín, Co. na Gaillimhe