Scoil: Inis Meáin (uimhir rolla 12339)

Inis Meáin, Co. na Gaillimhe
Proinsias Ó Dorchaidhe
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 03_020

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 03_020

An chéad lá do Earrach is é sin, Lá Fhéil Brighde agus an céad lá do Feabhra, freisin. Ta na breach shaoire ar an oileán seo agus ní bitéar ag déanamh móran oibre. Oidhche Bríghde bithir ag déanamh "Crosóg" i onóir do Naomh- Brighidh, is as dhá chípin admaid a deantar í. Agus ins an oidhche freisin, bíonn na caillíní beaga ag imteacha leis an "mbrighdeaig" ó teach go teach agus iad ag damsa agus ag casad pórt, agus annsin tugtar pinghin nó ubh, nó rud éigin díobh. Dubairt Naomh Brigid féin go mbeadh "gach 'rá lá óm na lá sa féin go bréag, agus bionn siad go bréag agus bíonn atáis ar gach duine ag tógháil faocháin agus ag tógháil bháirrnígh an lá sin. Agus gá mbeadh an lá go bréagh badh ceart iasg beo a tabairt isteach in gach teach le go mbeadh iasg fairsingh ar fead na bliana
    Nóra Ní Chonghaile