Scoil: Gaoth Sáile (uimhir rolla 12958)

Gaoth Sáile, Co. Mhaigh Eo
Sorcha, Bean Uí Ghamhnáin

Gaoth Sáile | Bailiúchán na Scol

(ar lean ón leathanach roimhe)

gur tógadh an leacht sin in aon oidhche amháin agus in a dhiaidh sin go bhfaca daoine dreimire óir agus an Mhaighdean Mhuire ag teacht anuas air acht níl fhios agam an fíor bréag é.
Ar ndóigh ní cuirtear gach duine as an bparróiste i roiligí an pharróiste mar na daoine a thainig o cheanntar eile agus a chuir futha sa bparróiste seo nuair a fhágann na daoine sin bás bíonn ar na daoine iad a chur in a gceanntar féin.

Ta ceithre roilig sa bparróiste seo: - ceann i gCill-tSéine, ceann i nGaoth-Sáile agus ceann i nDubh-Thuama agus ceann i mBeannchor. Ta Roilig Cill t-Séine leithbheálta agus abhann mhór i ngar dhí. Roilig Gaoth-Sáile, tá sé ar thaobh Cnuic-a-Teirbirt agus tá fána leis.
Ta Roilig Dubh-Thuama leibheálta ach tá ardán ar an taobh thiar dí agus tá cillín ar an taobh thuaidh den roilig. Tá Roilig

Nóra Ní Guidhir
Sorcha Bean Uí Guidhir