School: Gaoth Sáile (roll number 12958)

Gaoth Sáile, Co. Mayo
Sorcha, Bean Uí Ghamhnáin

1. Tá go léor ainmhidhthe againn sá mbaile ortha seo tá an bó, an t-asal, an gamhain, agus an muc. Tuganmíd sgiobhal ar thigh na mbó. Cuirimíd cothan agus scraitheanna mar easair fá ná buaibh.
    Ceangluightear ná bá lé ropaí thart ar a mhuinéal acht is slabhraí ag cuid de ná daoine thart ar mhuinéal ná bó. Sé an caoí a ceangluigheann siad an bó ná - bíonn maide síos sa talamh ar a dtugtar stac air. Annsin bíonn an bhuarach thart ar an mhuinéal agus bíonn an t-eigin thart ar an straca. Bíonn snaomh ar ceann an búarach agus cuirtear isteach san eigín é cun í a coingéal ceangluigte.
    Nuair a gheibheann bó bás baineann cuid de ná daoine an croiceann dí agus crochann siad suas é i dtigh na mbó cun go mbéidh rath ar stoc agus nach ngeibfeadh aon bó eile bás. Ní bhíonn aon deifir ar dhuine ar bith ag feadú teine lá bealtaine mar cibe duine a fheiceas an deatach is féidir leis ím an líon-tighe a bheith aige ar fad ná bliadhna atí.
    Deirtear ins na h-aiteacha seo nach ceart cró ná bó a glanadh
    Bríghid Ní Chinnéidigh